Az oldalunkat csak 18 éven felüliek böngészhetik és használhatják. Amennyiben Ön nem töltötte be 18. életévét, úgy kérjük, hagyja el az oldalt!
Webáruházunk cookie-kat használ. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Részletes leírás itt...

Elfogadom / I accept

A KÖNYVEK

A KÖNYVEK

 

A Borbarát fennállása alatt több könyvet adott ki, ennek legtöbbje Tokajról szólt:

 

-          Tokaj - A szabadság bora

o   A könyv 2000-ben jelent meg magyar-angol tükörkiadásban. Teljes áttekintést adott a borvidék természeti hátteréről, történelmi múltjáról, a szőlőtermesztés és borkészítés kultúrájáról. A kiállítás színvonalában a világszínvonalat célozta meg. Lezárta az avinálásról szóló vitát, ami még akkor is áthatotta a borvidék borásztársadalmát. Már maga az avinálás gyakorlatának ténye is tabunak számított. A könyv történelmi, szakmai érvekkel vezette le, hogy csak és kizárólag a természetes borkészítés lehet Tokaj jövője, az avinálás mindig válságtünete volt a tokaji borászkodásnak. A könyvet Michael Broadbent a Decanter vezető publicistája a világ valaha írt 10 legjobb borkönyve közé tette.

-          Tokaj – Dűlőmitológia

o   A könyv előkészítése még 2000-ben megkezdődött, s végül 2004 januárjában jelent meg. Lényegét tekintve a Szabadság borának a folytatása. Az európai bortörténelem bemutatása után a Burgundia és Tokaj közötti hasonlóságokat emelte ki. A Dűlőmitológia bemutatta, hogy az édesség hagyományrendszere mellett Tokaj-Hegyalja különleges öröksége az egyéni termőhelyek, a dűlők egyedi világa. Előrevetítette, hogy Tokaj jövőbeni innovációja a dűlőszelektált száraz borokat fogja megcélozni. Első kísérletként megpróbálta újraértelmezni, életre kelteni Tokaj 300 éves dűlőbesorolását.

-          Tokaj – Iránytű borkedvelőknek

o   Az Iránytű 2009-ben jelent meg, s mintegy 200 tokaji termelőt mutatott be, értékelve azok borait, s magukat a termelőket is csillagokkal minősítette. Határozott állásfoglalásával, véleményével számtalan kritikát váltott ki, de máig időtálló, azóta is példa nélküli képet adott a borvidék pincészeteiről, termelői kultúrájáról.

-          Tokaj-Hetedhéthatár

o   Már a Borbarát megszűnése után, 2012-ben jelent meg, de a Borbarát-könyvek gondolati ívét zárta le. A könyv Tokaj 300 éves történelmi dűlőbesorolásának felélesztését célozta meg. Bemutatta a besorolás születését, szerepét, az általa nyitható távlatokat, a klasszifikáció fogalmait. Maga a könyv tulajdonképpen segédlete volt a mellékleteként megjelent térképnek, ami rekonstruálta a történelmi dűlőbesorolást. Az újjáélesztésnek csak legelső lépése volt a térkép, ami megragadható, értelmezhető formában rögzítette a fénykorszak ítéletét, s alapot adott arra, hogy a kései nemzedékek kiegészítsék, alakítsák azt saját véleményükkel. A második lépés a dűlőkről kiadott, állandóan bővíthető lexikon lett volna, de ennek befejezésére már sem idő, sem pénz nem maradt. Ennek a besorolásnak kíván értelmezést adni a Kaláka Pince saját borain keresztül.

-          Vigyázz, kész, rajt: BOR!

o   Immár a második kiadásban és még kapható könyv – kizárólag a Kaláka Pincénél. Ez a kiadvány ugyanis amolyan filozófiai összegzés arról, ahogyan a bort látjuk. A Kaláka Pincének nincs brossúrája, szóróanyaga – könyvünk van, a borról és magunkról. És ami a bor hátterében rejlik.