Az oldalunkat csak 18 éven felüliek böngészhetik és használhatják. Amennyiben Ön nem töltötte be 18. életévét, úgy kérjük, hagyja el az oldalt!
Webáruházunk cookie-kat használ. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Részletes leírás itt...

Elfogadom / I accept

RÓLUNK

A Kaláka Pince 2012 decemberében alakult Alkonyi László, Benedek Tibor és Lovász Pál baráti összefogásával. Termőhelyeket, színeket keresünk, a természet egyediségét, ami lefordítható a bor ízére. Egy kis teret akarunk belakni a világból, kiemelni belőle a tökéletest. Semmit nem hajszolunk: a növekedést sem, a nagyságot sem. Szépségekre akarunk rátalálni.

 

A dűlőkben

Meggyőződésünk szerint úgy kell élni a szőlőben, ahogyan  a vízen vitorlázunk, nem pedig úgy, mintha motorcsónakkal húznánk végig a tükrén. Amit lehet, emberi erővel oldunk meg. Fennállásunk óta egyszer sem használtunk gyomirtószereket, rovarirtószereket, s csak a legnehezebb évek legnehezebb pillanatában hívtuk segítségül a kémiát.

 

A borokban nem az erőt, nem a koncentrációt tartjuk a legfőbb értéknek, hanem az egyediség mellett megvalósuló eleganciát. Emiatt a Kaláka Pincénél a szüret teljesen eltér a máshol megszokottól. A tőkékről csak a tökéletesen érett fürtöket szedjük le: a túlérett és a még nem érett fürtöket is kerüljük. Vagyis nem átlagmutatók alapján keressük a teljességet, mert abban a szélsőségek kiegyenlítik egymást. Emiatt ültetvényeinket szüretkor négyszer-nyolcszor is végignézzük, megszedjük. Ezt a szüretelési módot RÉTEGELT SZÜRET-nek neveztük el a Kaláka Pincében. A szüretet kis létszámmal és hosszú ideig végezzük: két hónap alatt jellemzően harminc napot szánunk arra, hogy tökéletes alapanyagot hozzunk a pincébe.

 

Rendkívül alacsony termésmennyiséggel dolgozunk: a 3,2 hektár termő szőlőnkről 30-45 hektoliter bor készül évente.

 

A pincében

A bort nem készíteni kell, hanem világra kell segíteni. Ezért kerüljük gyakorlatunkban a borászati segédanyagok (fajélesztő, enzimek stb.) használatát. Sajátos, csak a Kaláka Pincénél jellemző erjesztési mód a TORNYOZOTT ERJESZTÉS, amit fenállásunk első éveiben alakítottunk ki. Mivel egy-egy tétel bor a rétegelt szüret miatt több nap terméséből áll össze, az erjedő mustot egy-egy szüreti nap után friss musttal tápláljuk. Emiatt boraink kimondottan hosszan erjednek, sok színűek, elegánsak, a megszokottól eltérő karakterűek.  Minden olyan eszközt kerülünk, ami uniformizálhatja borainkat.

 

Borainkat fiatalon, jóval a teljes palackérés előtt hozzuk forgalomba.

 

Nem a fajtát, a termőhelyet szeretnénk borainkban megragadni: éppen ezért minden borunk tartalmaz furmintot és hárslevelűt is, legfeljebb az arányuk között vannak eltérések.

 

A botritiszes édes boroknál nem a cukorszinthez kötve akarjuk megragadni az értéket. A bor nagyságát 80-120 gramm maradékcukor mellett keressük. Így sem a borkészítés módja, sem stílusa szempontjából nem kötjük magunkat: az édesbor maga az útkeresés.

 

Elérhetőségeink:

3907 Tállya, Rákóczi u. 79.

Telefon: 06 30/9 606 107

E-mail: alkonyi@kalakapince.hu